Yangında doğabilecek can ve mal kaybını önlemek amacıyla kurulan yangın tesisatı sistemi çok önemlidir. Ülkemizde yaşanan iş kazalarının büyük çoğunluğu yangın ile sonuçlanmakta ve telafi edilemeyecek boyutlarda zararlar oluşturmaktadır. Çalışır bir vaziyette bulunan yangın tesisatı işletmeleri ve tesisleri büyük zararlardan ve de en önemlisi can kayıplarından korumaktadır. Bu sebeple yangın tesisatının periyodik kontrolleri büyük önem arz etmektedir. Yangın tesisatı sistemi hastanelerde, okullarda, apartmanlarda ve büyük tesislerde kullanılması zorunludur.
Yangın Tesisatı “İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” ne ve “Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğe” tabiidir. Bu yönetmelikte belirtilen ilgili standartlarda aksi belirtilmediği sürece, tesisatların periyodik kontrolleri yılda 1 defa yapılır.Yangın tesisatı periyodik kontrolleri TS 9811, TS EN 671-3, TS EN 12416-1+A2, TS EN 12416-2+A1, TS EN 12845 ve NFPA standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır.
Yetkili mühendis kadromuz ile ilgili standartlar ve yönetmelikler çerçevesinde gerekli ölçümleri, kontrolleri gerçekleştirilmekte ve yapılan incelemeler ardından uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları rapor halinde sizlere sunarak, olası bir tehlikeli olayın engellenmesi ve yasal gerekliliklerinizi sağlamanız adına sizlere yardımcı oluyoruz.
Firmamız olarak periyodik kontrolü gerçekleştirilen yangın tesisatı ekipmanları listesi aşağıda belirtilmektedir. • Yangın tesisatı ve yangın söndürme sistemleri • Yangın pompa istasyonu kontrolü • Pompa performans testi • Yangın su deposu kontrolü • Yangın hortumu ve yangın dolabı kontrolü • Hidrant sistemi kontrolü • Sprinkler sistemi kontrolü • Gazlı otomatik söndürme tesisatı kontrolü • Yangın algılama ve uyarı sistemi kontrolü • Duman-ısı-parlayıcı-beam dedektörü, alarm butonu kontrolü
İşletmenizde sağlam bir iş güvenliği sistemi oluşturmak için bir diğer olmazsa olmaz Acil durum planıdır. “Acil durumlar hakında yönetmelik” kapsamında, iş yerlerindeki olası acil durumları önceden belirlemek, bunlarla ilgili risk değerlendirmesi yapmak ve gerekli önlemleri almak zorundayız. Olası acil durumların daha da kötüye gitmesini önlemek için ambulans tahsis etme, acil çıkış kapıları tahsis etme, otomatik yangın söndürme ve duman tahliye sistemleri kurma gibi faaliyetlerin yanı sıra acil durumlarda çalışanların nasıl davranacağı, hangi özel görevleri olacağı, acil durum ekiplerinin neler yapacağı gibi konularda çok önemlidir. Bunların önceden belirlenmesi ve çalışanların bu konuda tatbikat yapması, acil durumlarda yaşanacak paniği azaltacak ve acil durumu sistemli bir ekip çalışmasıyla en az zararla atlatmaya yardımcı olacaktır. Bu süreci; varsa uzman bir çalışanınız liderliğinde, yoksa Beyaz Akademi danışmanımız liderliğinde kurulacak bir ekiple yürütmek, acil durum yönetiminizin çok verimli olmasını sağlayacaktır.