• Adres: Sakarya Mah. 1895 Sok. Liya Marin Sitesi 1
    A-B Apart. Dış Kapı No:9/CA - İskenderun/HATAY

  • Telefon: +90 (326) 613 24 69
    info@byzgrup.com.tr

İş Sağlığı ve Güvenliği

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI HİZMETİ

İŞ GÜVENLİĞİ
İşletmenizin önlenebilir iş kazalarına karşı hazırlıklı olabilmesi için BYZ OSGB İş Güvenliği Uzmanlarının bilgi ve birikimlerinden faydalanın.
İş kazaları meslek hastalıkları dolayısıyla çalışma ve iş güvenliği, gerek insani ve toplumsal açıdan gerekse ekonomik yönden de çok önemli bir problemdir.Uluslararası çalışma örgütü (ILO) verilerine göre; kazaların yalnızca %2’si korunması mümkün olmayan kazalarken %98’i genel olarak önüne geçilebilecek yani korunulması mümkün kazalardır.

 

İŞ GÜVENLİĞİNİN AMACI
• Çalışanlara en yüksek seviyede sağlıklı ortam sağlamak,
• Çalışma şartlarının olumsuz etkilerinden onları korumak,
• İş ve işçi arasında mümkün olan en iyi uyumu temin etmek,
• İşyerlerindeki rizikoları tamamen ortadan kaldırmak veya zararları minimum seviyeye indirmek,
• Oluşabilecek maddi ve manevi zararları ortadan kaldırmak,
• Çalışma verimini artırmaktır.

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANININ ÇALIŞMA SÜRELERİ


• Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 10 dakika
• Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 20 dakika
• Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 40 dakika


Az tehlikeli sınıfta yer alan 1000 ve daha fazla işçisi olan işyerlerinde her 1000 işçi için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir. İşçi sayısının 1000 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan işçi sayısı göz önünde bulundurularak tehlike sınıfına uygun yeteri kadar İş Güvenliği Uzmanı ek olarak görevlendirilir.
Tehlikeli sınıfta yer alan 500 ve daha fazla işçisi olan işyerlerinde her 500 işçi için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir. İşçi sayısının 500 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan işçi sayısı göz önünde bulundurularak tehlike sınıfına uygun yeteri kadar İş Güvenliği Uzmanı ek olarak görevlendirilir.


Çok tehlikeli sınıfta yer alan 250 ve daha fazla işçisi olan işyerlerinde her 250 işçi için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir. İşçi sayısının 250 sayısının tam katlarından fazla olması durumunda geriye kalan işçi sayısı göz önünde bulundurularak tehlike sınıfına uygun yeteri kadar İş Güvenliği Uzmanı ek olarak görevlendirilir.

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANININ GÖREVLERİ

REHBERLİK VE DANIŞMANLIK


İşyerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarım, makine ve diğer teçhizatın durumu, bakımı, seçimi ve kullanılan maddeler de dâhil olmak üzere işin planlanması, organizasyonu ve uygulanması, kişisel koruyucu donanımların seçimi, temini, kullanımı, bakımı, muhafazası ve test edilmesi konularının, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarına uygun olarak sürdürülmesini sağlamak için işverene tavsiyelerde bulunmak.

 

RİSK DEĞERLENDİRMESİ YAPMAK
Risk değerlendirmesinin yapılmasını sağlamak; gerekli çalışmaları planlayarak alınacak sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunmak ve takibini yapmak.


ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ

Çalışma ortamının gözetimini yapmak, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği yönünden yapılması gereken periyodik bakım, kontrol ve ölçümleri planlamak ve uygulanmasını kontrol etmek. İşyerinde kaza, yangın veya patlamaların önlenmesi için mevzuata uygun çalışmalar yapmak ve uygulamaları takip etmek; doğal afet, kaza, yangın veya patlama gibi durumlar için acil durum planlarının hazırlanmasını sağlamak, periyodik olarak eğitimleri ve tatbikatları yaptırmak, acil durum planı doğrultusunda hareket edilmesini sağlamak.

 

EĞİTİM, BİLGİLENDİRME VE KAYIT
İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini ilgili mevzuata uygun olarak planlamak ve uygulamak. Çalışma ortamının gözetimi ile ilgili çalışmaları kaydetmek ve yıllık değerlendirme raporunu işyeri hekimi ile işbirliği yaparak hazırlamak.

 

İLGİLİ BİRİMLERLE İŞBİRLİĞİ
İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini ilgili mevzuata uygun olarak planlamak ve uygulamak. Çalışma ortamının gözetimi ile ilgili çalışmaları kaydetmek ve yıllık değerlendirme raporunu işyeri hekimi ile işbirliği yaparak hazırlamak.

Biz Sizi Arayalım